there are moments when i don't know if it's real

Kära vänner, jag vet, jag är otroligt dålig på att uppdatera, så är det ni får ta mig som jag är. Den här veckan har känslorna svallat som en bergochdalbana över hela den här glutengrejen. Men finaste Andrea piggade upp mig med omtänksamma chokladbollar i torsdags. Mycket uppmuntrande.
Varför har känslorna gått upp och ner kanske ni undrar? Brace yourselves, för här kommer negativa tankar:
För tre dagar sedan åt jag en choklad. Smarrig choklad var det från Lindt med nån maränggrej, supergod var den. Minuterna gick och plötsligt fick jag en väldig smärta i magen (dont worry, det var allt som hände) however, jag tog en titt på förpackningen och insåg att jo minsann! den här dyra chokladen från Lindt minsann innehöll vetestärkelse! Varför har man ens andra ingredienser än choklad och eventuell smaktillsatts i choklad? 
Nehej, konstaterade mamma och köpte en ännu dyrare choklad som jag faktiskt kunde äta. Helt ren.

Nummer två. Det har varit mösspåtagning. Alla andra var ju tipsy så att säga så jag tänkte: i'll go for a beer. Så jag tog en klunk eller två och minuterna gick och plötsligt drabbades jag av en väldig magknip och då insåg jag att jo minsann! När man brygger öl tillsätter man vete för att det ska jäsa eller nått. (det finns glutenfria öler men det var ju tyvärr inte denna.)
Så, i made my way home that very evening when the sun came down, gick hem och grät mot mammas axel för att jag är så dålig och aldrig kommer klara den här dieten och jag har ju tjatat om att öl innehåller gluten varför har det inte satt sig i mitt standardminne? jag borde veta sånt utan att tänka på det hela hela tiden jag är hopplös! och all tid av slit med glutenfri kost har gått till spillo för nu går min tarm sönder igen!
Men jag fick den tröst jag behövde tills jag somnade. trumpen.

Hursomhelst har jag bestämt mig för att bryta mina traditioner. Ni som känner mig vet att jag anser att kinamat är guds gåva till människan och all annan mat kan slänga sig i väggen, speciellt den här maträtten som jag aldrig tänker smaka. Men eftersom det är gluten i allt sojabaserat och friterat (läs: all kinamat) har jag bestämt mig för att ha indisk mat som favorit. Det innehåller aldrig salt (toppenbra för hjärta/kolesterol/brutna höfter, allt sånt där!) och ingen soja, inget är friterat och allt är så starkt att immunförsvaret får sig en omgång varje måltid. curry sägs även boosta minnet lite och bota huvudvärk etcetc. den fullkomliga maten med andra ord! Plus att allt ska göras från grunden om man är så bra som jag (även currykryddan) så man vet att det inte är nå funny business man stoppar i sig.

Så är det, nu är klockan långt efter midnatt. Sov gott!

Ostkex.

Idag smakar vi glutenfria ostkex. 
Jag gav mig på denna ansträngande utmaning med övertyglesen att dessa nog smakar som saltiner, som är tvättäkta ostkex.
Kanske var det den övertygelsen som ledde till sådan besvikelse. Kexen var alldeles för "fasta" för min smak och lixom tog över ost-ätar-upplevelsen. Jag föredrar spröda grejer.
Men alltid när jag äter tråkiga glutenfria grejer tänker jag: om jag var grottmänniska och alla lejon var uppätna, då skulle jag nog klara mig på dom här kexen. Jag skulle överleva. Alltså är dom inte helt dumma.
Betyg: 3/5


Elefantpasta

Ikväll står Elefantpasta på menyn. En rätt med en spännande historia. Det finns en restaurang i stan (Lilla Elefanten) som brukar göra en s.k. Elefantpasta. Vi bestämde oss för att den här pastarätten var SÅ god, att vi var tvugna att göra den på hemmaplan. Min uppfinningsrika moder har då kommit på receptet alldeles själv, och nu delger jag det till er, utan hennes tillåtelse :)

Idag provar vi på glutenfri penne för första gången och använder oss av glutenfri soja, som inte är så mörk som den borde vara.

RECEPT:

Du behöver:
350g oxfilé
ekologisk gorgonzola (ekologiskt smakar godare. alltid)
soja
färska champinjoner
broccoli
2dl creme fraiche
2dl riktig grädde

skiva champinjonerna och fräs på i smör. Ta ur dem ur stekpannan.
strimla oxfilén till småbitar och stek.
Tillsätt champinjonerna, gorgonzola, creme fraiche, grädde och smaka av med sojan.
Koka broccolin. 
Koka penne.
Ta fram en stor skål, häll i penne, oxfiléblandningen och broccilin.
Blanda och servera!

Såhär kommer det se ut om du har gjort rätt:

Vi använde den här pennen....               ....och den här sojan

Spröda Mellanmålsknapergrejer.

Jag har börjat knapra på spröda majsbröd. ständigt. Dom är så goda att jag kan smälla i mig ett paket på en gång (givetvis äter jag dom en och en och äter inte upp kartongen, jag menar: jag äter upp alla majsbröd i paketet under samma tillfälle)

Idag smakade jag majsbröd med smak av Provencale. 
Betyg: 5/5. Dom är jättegoda och bör serveras till franska/italiensk mat.

Serveringsförslag:

Brunch: för dig som inte gillar varken Frukost eller Lunch.

Jag har ett snabbt erkännande att erkänna. Brace yourselves för här kommer bomben. Jag, Amanda Berntsson, har köpt en färdig pannkaksmixsats. Jag vet. Det är illa, men jag har utlovat att smaka allt på den glutanfria hyllan och om jag är något så är det en woman of my word!

Såhär såg förpackningen ut


Alldeles rosa och fin, hur kan man motstå? Och jag tror att tillagningen skulle vara världens enklaste med en sådan här beskrivning!



MEN, eftersom jag helt enkelt ville, så blandade jag allt i en skål. Såhär såg pannkakorna ut innan jag smetat till dom



Tillsätt smör i en gjutgärnspanna, like such



Börja steka. Now, jag är ingen king of pannkakscooking, så på grund av några smärre brända våfflor och pannkakssmet utspritt över hela köket finns inga bildbevis på just min tillagning av nämnda rätt.
Men om du är bra på detta skulle slutresultatet kunna se ut såhär:



Jag brukar egentligen vilja att man serverar detta med grädde och massvis av färsk frukt, men för tillfället lider detta hushåll brist på nämnda ting så det fick bli hallonsylt och jos.

Betyg: 5/5. Dessa pannkakor smakar precis som vanliga pannkakor och det gjorde mig glad.

ni är så fina

tack alla som varit så underbara mot mig denna läkar-besöks-dag! ni är så fina <3

Ska jag berätta hur det gick då, först var jag hos tandläkaren. Dom sa såhär:
Öppna munnen
so i did
tandläkaren o tandsköterskan började skratta och utbrister Var det bengan som skickade hit dig?
jaa...bengan.
Okej du behöver ingen tandställning du behöver inte oroa dig!

Så var det med det. Hos läkaren gick det oxå bra. Jag fick en väldigt klar diagnos med Celiaki, glutenintolerans.
Han sa att min tarm var väldigt skadad efter att jag har gått med en infektion under så lång tid. Infektionen är alltså orsakad av glutenet. Så nu har jag massvis med vita blodkroppar som svävar runt i min tunntarm som inte har någonstans att ta vägen. Allt tarmhår har genom den här infektionen gått av så alla vitaminer och nyttigheter kan inte tas upp, dom bara åker rakt förbi tarmen lixom.
Det ska ta ungefär 9 månader innan min tarm är ganska så färdigläkt så nu måste jag vara väldigt strikt med min kost. jag ska skaffa eget smör (men det har jag redan) för att unvika brödsmulor, och så ska jag ha egen skärbräda.
Jag ska få träffa en dietist ganska snart, har inte fått tid än, sen om 9 månader ska jag på en ny gastroskopi. Efter det ska jag ta prover en gång per år för att hålla koll på mina värden. Om några år när det här inte är så jättenytt ska proverna bara tas varannat år. 
Vi pratade lite om hur jag känner kring det här, vad som är jobbigt och han sa att jag ska gå med i celiakiförbundet.
Sen sa han att risken för diabetes har ökat i och med detta, så det är väldigt viktigt att jag håller mig till rätt kost. Även att det kan vara bra att undvika mjölkprodukter och laktos tills min mage kan ta upp mjölksocker igen. Den funtionen har försvunnit iom. min trasiga tarm. Men han sa att det är alldeles valfritt, så vi får se hur jag gör med det.

Nyttigheter

Som glutenintolerant är det väldigt viktigt att få i sig nyttigheter, grönsaker o grejer. Extra viktigt är det dom första åren. Man ska ha rotfrukter o grönsaker till varje måltid och eventuellt äta kosttillskott. Även bra att äta mandlar o andra nötter emellanåt. Så nu kör jag på för fullt med nyttigheter! På måndag bär det av till hälsokostaffärn.

Om att göra en glutenfri äppelpaj

superenkelt. Du behöver följande ingredienser, plus smör, socker, äpplen o kanel
Skiva äpplena, lägg i form o ha på kanel o lite vaniljsocker, like such:
Lägg i havre, mjölmix, socker och vaniljsocker i valfri blender. Måtta med känsla o kärlek, det är det som gör pajen god.
Blanda
Lägg på smuldegen på pajen, jag brukar ha på annu Liite mer vaniljsocker. Dels för att ja tycker det blir så vansinnigt gott, och dels för att det tar bort eventuella surheter.
Grädda tills det ser klart ut
Smöret smälter så det blir saftigt o bra. Servera med:
Läget med havre: Havrets glutensammansättning är inte alls samma som i vete, råg och korn, därför är det inte farligt för glutenintoleranta att äta det, men man ska ändå vara lite försiktig med det.
En risk med att äta havre är att det odlas på samma åkrar som vete och därför kan det finnas gluten i jorden.
Eftersom jag gått med glutenintolerans så länge utan att veta om det är jag nu extra försiktig med vad jag äter, och använder då *Glutenfri havre*. Den odlas på egna åkrar för att undvika spår av gluten.

Much like something else

Jag fick en fråga om vad en Galette är. Hur förklarar man då detta innovativa fenomen?
En galette är ungefär samma sak som en crêpe, som är ungefär samma sak som en pannkaka. Skillnaden mellan dessa är då:
Pannkakor är pannkakor, som vi alla vet.
Crêpes är jättestora, väldigt tunt stekta pannkakor som äts med söta tillbehör såsom jordgubbar, grädde och riven vit choklad. 
Galetter är en matig Crêpe, men här använder man bovetemjöl istället för vetemjöl.
Byt ut jordgubbarna mot parmaskinka, ruccola o soltorkad tomat, exempelvis, och du har en galette! :)
Bilderna nedan visar vikta galetter, det tycker jag är fel (men är givetvis helt valfritt) Jag tycker galetter o crêpes ska ligga öppna på tallriken så man kan fördela överhållet lite fint...



En glutenfri boll. Som man äter.

eftersom det är töntigt att skriva hela receptet på bloggen, och jag är så fantastiskt high-tech har jag nu valt att helt enkelt ta en bild på receptet som jag kladdat på sen jag var liten, så får ni utläsa det som utläsas kan. Smaklig fika mina vänner!
Såhär ser bollarna ut när dom är klara

En kvällsmåltid

ja vad ska man säga. Vi gjorde fylld paprika. hur gör man då då? ja men det hörs väl på namnet? man fyller dom....vi gjorde såhär:
Införskaffa följande ingredienser plus en lämplig mängd köttfärs:
Dela paprikorna som bilden ovan antyder och börja stek köttfärsen. Sätt även på ris, mängd efter behov.
Gör färsen till en tacofärs genom att applicera tacokrydda. Chocking, i know. För enkelhetens skull har vi köpt krydda på påse, men en dag mina vänner, ska jag lära er hur man gör sin alldeles egna tacokrydda.
Blanda sedan med riset, like such:
Fyll paprikorna med denna röra. (blanda i majs eller annan grönsak om önskemålet finns)
När paprikorna är fyllda, ha på ost och stoppa in i ugnen som är inställd såhär:
Nu är en lämplig tid att skruva upp musiken och ta en danspaus.
När osten har fått en fin färg och paprikorna är lite lagom mjuka är maten klar. Här får ni wing it lite grann för nu är det tycke o smak som avgör färdigheten.
Vid behov, tillsätt valfri grönsak. Eftersom jag vill bli stor och stark som stålmannen valde jag machésallad.
Applicera det obligatoriska bladet, och voila!