Anteckningstavla

Superenkelt, sätt in en fin bakgrundsbild i en tavla och skriv på glaset, superenkelt att ta bort och skriva nytt sen!
 
 

Decupage med servetter

Ett litet skolprojekt jag gjorde i våras...

 
 

Småsömnad och lite sånt

Jag har gått flugknytarkurs hos morfar min och sedan sytt flugor till männen i mitt liv, ett utmärkt sätt att använda stuvbitar. Jag gjorde dom justerbara så dom kan både växa och krympa och flugan passar ändå! :)
Såhär ser dom ut:
 
 
Och jag levererade dom i sånna här askar:
 
 
Jag har vikt dom av en tapet med medaljongmönster, så mönstret hamnade på olika ställen på båda askarna (men så glömde jag ta bild på den andra innan jag gav bort den) och så fyllde jag i konturerna med en svart konturpenna. En dag ska jag lägga upp en DIY...

Positivt tänkande

Det finns dagar då jag behöver påmnna mig själv om att det faktiskt finns roligare ting att tänka på. 
Igår gick jag till Panduro och storhandlade på deras sommarrea, däribland en fin berlock. Så idag när jag kom hem gjorde jag ett fint halsband till den.
Håll till godo med mina lätt suddiga bilder, hoppas ni ser ändå! Jag har blandat vita, cremefärgade vaxpärlor i olika storlekar och transparanta rocaillepärlor.
 
 

Världens godaste Brunchdricka


Mina frågor till min dietist

Vi hade telefontid igår....
 
Kan jag äta sojalecitin?
Ja, det utvinns sirekt ur sojabönan och då tillsätts inget vete.
 
Kan jag äta vanlig soja även om det står att den innehåller vete?
ja, livsmedelsverket har gjort massa tester och mängden vete är under gränsvärdet för gluten.
 
Är all vetestärkelse glutenfri?
Nej, det finns glutenfi och icke glutenfri.
 
Hur ska jag förhålla mig till Kan finnas spår av Vete/Gluten?
Undvik.
 
Hur ska jag förhålla mig till havre?
Rekommenderar att du äter glutenfri havre, som odlas på fält där vete aldrig odlats.
Havre har en annan sammansättning av gluten än vete/råg/korn..
 
Borde jag äta något tillskott eftersom jag inte kunnat ta upp vitaminer/mineraler osvosvosv på massa år?
ja, någon heltäckande som innehåller det mesta. Rekommenderar Mitt Val Kvinna, finns på apotek.
 
Kan jag pussa någon sm ätit gluten??
Ja.
(Hurra!)
 
Vad är veteråvara exakt? (står ibland på innehållsförteckningar)
Vete i någon form, kan vara vilken som helst.
 
Har sett chokladsås där det står innehåller glukos-fruktossirap (från vete) Vad är detta?
Det utvinns ur vetet, du kan äta det för här har glutenmolekylerna har delats så mycket och renats att det är ingen fara.
 
Var är Maltodextrin? (Finns ofta i såser)
Majsstärkelse

Petitesser

Som glutenintolerant är det viktigt att ha eget smör, annars kan man få i sig smulor från "vanligt" bröd, och minsta smula skadar enormt. Den här gången ser min smörlåda ut såhär:
 
 
Jag målade en fin bild och har skrivit mitt namn på kanterna..

Saftig choklad- och hasselnötstårta


Du behöver:
300g hasselnötter
300g mörk kvalitetschoklad 70%
1msk kakao
200g mjukt smör
1dl strösocker
6 ägg
 
Smör till teflonformen
 
Frosting:
½dl mjukt jordnötssmör
2½dl florsocker
4msk kakao
1tsk vaniljsocker
100g philadelphiaost
1msk kaffe
Blandade nötter till garnering


Sätt ugnen på 175g
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare
Hacka 200g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
Tillsätt kakao, smör och strösocker och mixa tills det är krämigt
Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa
Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget
Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 24cm i diameter
Bryt ner den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan
Baka tårtan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Prova med en sticka. Den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig.
 
Frosting:
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt
Tillsätt kaffet
Bred frostingen på tårtan och garnera med blandade nötter


Finyoghurt på glas

Tänk att något så gott kan vara så enkelt!
Jag tog frusna bär som jag tinade i micron, sedan hällde jag på vaniljyoghurt och mixade ihop.
Måtta med känsla och servera med glutenfri musli.





Frukost på rätt sätt...


Förlovningsdag

För 28 år sedan denna dag förlovade sig mina föräldrar. Jag bestämde att detta behöver firas, så jag och mamma bakade samma tårta som mormor bakade till mammas och pappas bröllop.

Du behöver:
Botten
5 äggvitor
1,5dl strösocker
3msk kakao
75g finhackade hasselnötter

Chokladkräm
5äggulor
1,4dl strösocker
1,5dl vispgrädde
100g mörk blockchoklad
150g osaltat smör
hackade, rostade nötter

Vi börjar med botten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska alltså kunna vända på skålen utan att något ramlar ur. 
Tillsätt sockret och vispa ytterligare en liten stund.
Blanda sedan i kakaon och de hackade nötterna.
 
 
Markera på 2 bakplåtspapper två rundlar (mattallriksstora)
Smörj därefter rundlarna och pudra lätt med lite mjöl. Vi använde glutenfri mjölmix.



Lägg hälften av smeten på varje plåt och bred ut i rundeln.
Grädda på 150-170grader i 15-20 minuter.
Lossa bottnarna försiktigt när de svalnat något men ännu är varma.
OBS: När ni tar ut dom ur ugnen kommer dom ännu vara något kladdiga, men det är okej, dom ska vara det.



Nu är det dags att göra världens godaste chokladkräm.
Vispa äggulorna, sockret och grädden i en tjockbottnad kastrull. 
Låt det sjuda under vispning tills den tjocknar något.
Ta sedan av kastrullen från värmen och rör i den hackade chokladen och till sist det rumsvarma smöret i små bitar.

Bred hälften av krämen över den ena bottnen, ha på den andra bottnen och häll över det sista av chokladkrämen på den.
Garnera sedan med hackade, rostade nötter och ställ tårtan i kylen tills den ska ätas och servera med grädde.
 
Den här tårtan går jättebra att frysa och den smakar precis som den ska när den tinat!
 
 
Sen smet jag och brorsan iväg till blomaffären och köpte en blombukett till mor och far i samma färger som mammas brudbukett.
 

Nu har mor och far dukat fint på terassen och njuter av sommarkvällen.
En väldigt fin dag har dom haft, precis som för 28 år sen!
 

Man tager vad man haver

Idag testar vi lite nytt. Såhär det det ut:
 
Gör såhär:

Fräs champinjoner, valfri mängd.
Häll på curryn.
Och Bambuskott.

Koka nudlarna.

Servera med majs och machésallad.

Superenkelt och det tog bara 6 minuter att göra!