V.I.P

Idag fick jag hem ett fint VIP paket från Tamponsforfree, som man får när man bloggar om dom. Det var en trevlig överraskning en dålig dag :)
Den här månaden var det rosa rosa rosa :)
 

Saker som gör mig glad..

Är när man går in på Atterdags, och den glutenfria avdelningen är det första man möts av, och inte nog med det. Där fanns det inte bara ett torrt bröd, det finns massor av godsaker!
 

 

Min favoritspaghetti...

Minimala faktorer

Nu har jag inte uppdaterat er på väldigt länge, och här kommer en lång förklaring:
Som jag sagt förut är det så att när en glutenintolerant börjar äta glutenfri kost ökar aptiten något. Hos mig har den ökat enormt och jag har gått från att väga 58 till 65. Detta har lett till massiv ångest, mängder av fosterställning-gunga-gråt-i-dammiga-hörn. Jag har alltid haft superlätt att gå ner i vikt men nu sitter dessa kilon som berg. Vissa säger att jag nu fått den kroppsform det är meningen att jag ska ha. Så sant så sant, men det betyder inte att jag tycker om det eller har för avsikt att någonsin tycka om det.
Jag har pendlar väldigt i vikt i mina dar, en gång låg jag på 60, sen rasade jag ner till 42 (lång historia) och när jag hade repat mig efter den vevan och låg på 58 bestämde jag att där stannar det, jag vill inte ligga över 58 för då får jag ångest, jag vill inte ligga under 58 för då går jag sönder om folk tar på mig. 
Hur som helst, jag har gjort desperata försök att gå ner till 58, jag har provat på juicediet då man byter ut varje måltid mot ett glas färskpressad juice. Jag bytte bara ut middagen och inte lunchen, men varje dag vaknade jag halvt medvetslös och det är inte så kul att veta att man kommer svimma när man reser sig.
Så jag skippade det och har av någon anledning fått för mig att svältdiet är tusen gånger bättre! Nu när jag tänker på det, hur kan det möjligtvis gå ihop??
Ni kan ju räkna ut hur jag har mått.
Jag kan tala om att jag nu ligger på 61 och har ännu ångest.
 
Och till råga på det hela...nu ska jag avslöja något äckligt som jag skäms till tusen för, men det är lika bra att ni får veta.
Det finns en sak som jag tycker är helt sjuk att det hänger ihop med glutenintolerans. Helt sanslöst ofattbart sjukt, HOWEVER, det är hela grejen med att man inte tar upp några som helst nyttiga ämnen.
Här kommer det: Jag har världens konstigaste småtår.
Ja, vi pratar fötter och tår, ni behöver inte läsa.
Mina småtår har alltiså vridit sig utåt. Åh nu har jag avslöjat världens pinsammaste sak. Men jag tror det hade varit mer pinsamt att ha en bröstvårta på varje knä, så det är okej.
Alltså, insidan på tårna pekar uppåt och naglarna hamnar i sidan på skon (fast fatum är att den ena tån tycks vilja vända sig helt uppåchner för jag går på en liten del av nageln. fint!)
 
Jag har trott att det beror på vilka skor jag använder, men jag använder ju bra skor och nu har jag fått veta att om man har glutenallergi får man missbildningar på sitt skelett. Och eftersom det tar tio år från första symptom till diagnos finns det faktiskt ingenting man kan göra åt det hela för då har missbildningen redan börjat ske.
 
Tänk så fint om tårna vänder sig helt uppochner och när jag böjer alla tårna neråt pekar småtårna uppåt.
Nej, jag tänker söka kirurgisk hjälp för detta.
 
Kan ni tänka er vilken ångest jag haft på sistonne??

gratis är gott

Jag vill bara ta tillfället i akt att återigen tipsa alla tjejer där ute om Tampons for free, man får tamponger, helt gratis hem i brevlådan, och det är gratis för att dom har reklam på kartongerna som då betalar allt :) (man betalar inte ens porto)
Gå in på tamponsforfree.se och anmäl dig!

Puss på er!

En liten tröst

Mina käraste vänner, jag ber om ursäkt för att jag aldrig berättar mer om de spännande maträtter jag äter (på sistonne har pommes och grillad korv varit ett populärt val..) Jag har helt enkelt fullt upp med allt som kommer omkring i livet, och nu gör jag upp planer för något alldeles nytt och spännande, ett hemligt projekt för tillfället, men snart ska jag presentera planen för min utvalda medhjälpare och hoppas att allt blir som jag önskar.
Det enda jag kan råda till i matväg just nu är som nämnt, pommes och grillad korv. Ibland är det så gott att jag armbågar mig fram till maten och äter upp alltihop innan de andra hunnit reagera.

Anteckningstavla

Superenkelt, sätt in en fin bakgrundsbild i en tavla och skriv på glaset, superenkelt att ta bort och skriva nytt sen!
 
 

Decupage med servetter

Ett litet skolprojekt jag gjorde i våras...

 
 

Småsömnad och lite sånt

Jag har gått flugknytarkurs hos morfar min och sedan sytt flugor till männen i mitt liv, ett utmärkt sätt att använda stuvbitar. Jag gjorde dom justerbara så dom kan både växa och krympa och flugan passar ändå! :)
Såhär ser dom ut:
 
 
Och jag levererade dom i sånna här askar:
 
 
Jag har vikt dom av en tapet med medaljongmönster, så mönstret hamnade på olika ställen på båda askarna (men så glömde jag ta bild på den andra innan jag gav bort den) och så fyllde jag i konturerna med en svart konturpenna. En dag ska jag lägga upp en DIY...

Positivt tänkande

Det finns dagar då jag behöver påmnna mig själv om att det faktiskt finns roligare ting att tänka på. 
Igår gick jag till Panduro och storhandlade på deras sommarrea, däribland en fin berlock. Så idag när jag kom hem gjorde jag ett fint halsband till den.
Håll till godo med mina lätt suddiga bilder, hoppas ni ser ändå! Jag har blandat vita, cremefärgade vaxpärlor i olika storlekar och transparanta rocaillepärlor.
 
 

Världens godaste Brunchdricka

Mina frågor till min dietist

Vi hade telefontid igår....
 
Kan jag äta sojalecitin?
Ja, det utvinns sirekt ur sojabönan och då tillsätts inget vete.
 
Kan jag äta vanlig soja även om det står att den innehåller vete?
ja, livsmedelsverket har gjort massa tester och mängden vete är under gränsvärdet för gluten.
 
Är all vetestärkelse glutenfri?
Nej, det finns glutenfi och icke glutenfri.
 
Hur ska jag förhålla mig till Kan finnas spår av Vete/Gluten?
Undvik.
 
Hur ska jag förhålla mig till havre?
Rekommenderar att du äter glutenfri havre, som odlas på fält där vete aldrig odlats.
Havre har en annan sammansättning av gluten än vete/råg/korn..
 
Borde jag äta något tillskott eftersom jag inte kunnat ta upp vitaminer/mineraler osvosvosv på massa år?
ja, någon heltäckande som innehåller det mesta. Rekommenderar Mitt Val Kvinna, finns på apotek.
 
Kan jag pussa någon sm ätit gluten??
Ja.
(Hurra!)
 
Vad är veteråvara exakt? (står ibland på innehållsförteckningar)
Vete i någon form, kan vara vilken som helst.
 
Har sett chokladsås där det står innehåller glukos-fruktossirap (från vete) Vad är detta?
Det utvinns ur vetet, du kan äta det för här har glutenmolekylerna har delats så mycket och renats att det är ingen fara.
 
Var är Maltodextrin? (Finns ofta i såser)
Majsstärkelse

Petitesser

Som glutenintolerant är det viktigt att ha eget smör, annars kan man få i sig smulor från "vanligt" bröd, och minsta smula skadar enormt. Den här gången ser min smörlåda ut såhär:
 
 
Jag målade en fin bild och har skrivit mitt namn på kanterna..

Saftig choklad- och hasselnötstårta


Du behöver:
300g hasselnötter
300g mörk kvalitetschoklad 70%
1msk kakao
200g mjukt smör
1dl strösocker
6 ägg
 
Smör till teflonformen
 
Frosting:
½dl mjukt jordnötssmör
2½dl florsocker
4msk kakao
1tsk vaniljsocker
100g philadelphiaost
1msk kaffe
Blandade nötter till garnering


Sätt ugnen på 175g
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare
Hacka 200g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
Tillsätt kakao, smör och strösocker och mixa tills det är krämigt
Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa
Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget
Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 24cm i diameter
Bryt ner den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan
Baka tårtan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Prova med en sticka. Den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig.
 
Frosting:
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt
Tillsätt kaffet
Bred frostingen på tårtan och garnera med blandade nötter

Finyoghurt på glas

Tänk att något så gott kan vara så enkelt!
Jag tog frusna bär som jag tinade i micron, sedan hällde jag på vaniljyoghurt och mixade ihop.
Måtta med känsla och servera med glutenfri musli.